Arketyper

Slår man Arketype op vil man finde ud af, at ordet stammer fra græsk – direkte oversat betyder det: Den første. Arketyperne er altså kernen i vores maskinrum – en kerne som er nedarvet fra vore forfædre gennem tusindvis af år. Det betyder ikke, at det arketypiske er fastlåst, noget som kún kan være på én måde – vi har alle vores helt eget billede, opfattelse og fornemmelse for vores egne arketyper. Det skal forstås som en form, vi alle kender, der indeholder uanede muligheder.

Begrebet er blevet anvendt af især Carl Gustav Jung til at beskrive og forstå nedarvede grundlæggende adfærdsmønstre. Da arketyperne repræsenterer fælles grundformer for handling, oplevelse og psyke kommer de ikke kun til udtryk i personligheden, men også i forskellige konkrete, menneskelige udtryk, så som kultur, religion, myter og symboler. Jung så arketyperne som grundmønstre og urbilleder i menneskets ubevidste dele af psyken, Jung arbejdede med dét han kaldte: Det kollektive ubevidste

Arketyperne er i kontakt med vores intuition. Det giver os lynhurtige relevante oplysninger omkring den situation, vi aktuelt skal tage stilling til. Det er nøglen til vores indre kraftcenter. Vi genkender os selv og andre i nogle overskuelige former. Det er som en skjult parallelverden, hvorfra vi høster information. Arketyperne danner en bro, fra den ydre verden og direkte ind i vores indre kerne (maskinrummet). Man kan sige, at vi på en måde får større viden om ”os”, end vi har om os selv. Ved at undersøge vores arketypiske mønstre, får vi en langt større forståelse for vores sande jeg. Ved at bevidstgøre dette kraftcenter, får vi tilført en masse nye muligheder for at agere anderledes – og måske mere hensigtsmæssigt i mange situationer. Vi bliver bedre klædt på, til at forfølge det gode liv ud fra vores egne indre kerneværdier. De arketypiske mønstre er en del af vores kollektive dna. Vi hænger sammen som mennesker. Vi er sociale væsner, der hele tiden spejler os i hinanden, projicerer, sætter prædikater på alting, putter hinanden i kasser i et håb om at holde styr på kaos. Ved at blive bevidste om dette, kan vi forandre vores gang på jord. Vi kan forandre vores adfærd, følelser og tankespind, der hele tiden reagerer på den erindring, vores historie fortæller os er sand. Men er den nødvendigvis det?

De Maskuline Arketyper, som er beskrevet af Robert Moore & Douglas Gillette i bogen “King, Warrior, Magician, Lover”, er en måde at betragte den helt grundlæggende, universelle og menneskelige dna på, som er primære drivkrafter i psyken.

For overskuelighedens og genkendelsens skyld har Moore & Gillette navngivet de fire arketyper:

  • Kongen
  • Krigeren
  • Magikeren
  • Elskeren.

Jeg vil i samme ånd anvende fire billeder, der er taget fra superhelte universet – DC Comics udgiver de fire superhelte som anvendes til at illustrere arketyperne.

 

Kongens formål er at skabe orden og retfærdighed i kaos. Hans arbejde er at herske og det gør han fra tronsalen og tronstolen. Hans gave er velsignelsen, anerkendelsen og at rumme. Han tror på retfærdigheden, på orden og ”gud”. Kongens aktive skyggeside er tyranen/diktatoren og den passive skyggeside er svæklingen. Kongens modpol er Magikeren.

 

 

 

 

Krigerens formål er at tjene (kongen). At sætte grænser og bekæmpe kaos. Hans arbejde er at udføre Kongens befalinger og eksekvere dem. Han kæmper sine kampe på slagmarken, i arenaen og opererer ud fra våbenkammeret. Hans gaver er initiativ og handlekraft, han tro på ridderligheden, ære og loyalitet. Krigerens aktive skyggeside er sadisten og hans passive skyggeside er masochisten. Krigerens modpol er Elskeren.

 

 

 

 

 

Magikerens formål er at forstå, både kosmos og kaos samt internt og eksternt. Hans arbejde er at undersøge, at opdage og dekonstruere. Han arbejder ud fra templet, laboratoriet eller universitetet. Hans gave er bevidsthed og han tror på universet og underverdenen. Magikerens aktive skyggeside er manipulatoren og hans passive skyggeside er den ”uskyldige”, den dumme. Magikerens modpol er Kongen.

 

 

 

 

 

 

Elskerens formål er at opleve, lege og vise sig. At smelte sammen på hele det emotionelle og energetiske felt – både det positive og det ”negative/forkerte/ubehagelige”. Hans arbejde er at være, opleve, ophæve grænser og tabuer. Han kommer ud af Edens have, elskovshulen eller balsalen. Hans gave er liv og han tror på kærligheden. Elskerens aktive skyggeside er misbrugeren og han passive skyggeside er Asketen, Pissekosten, tøffelhelten. Elskerens modpol er Magikeren.

 

 

 

Dette er kun en kort gennemgang af de fire Maskuline arketyper – hvis du vil vide mere og tilbringe tid i dit maskinrum kan du f.eks. deltage i en Mandegruppe. I dette Maskuline rum dykker vi dybt ned i arketyperne og snakker om hvordan de virker på dig – du vil opleve at få en meget større forståelse af hvad dú ka’ gøre for dig selv, som Mand og dermed også for dine nærmeste.

Mandegruppen er et tilbud til dig der tænker over livet og maskuliniteten – og måske har problemer med at finde ud af det i forbindelse med karriere, familie, parforhold, skilsmisse eller sexliv og seksualitet. Mandegrupper består af op til 20 deltagere, der mødes fast en aften 15 uger i træk for at dele og lære, for at være sammen i et 100% maskulint rum – og for at ”opdrage” hinanden og selv vokse i rollen som mand. Mandegrupper er din mulighed for et ægte maskulint netværk, hvor der uden begrænsning er plads til at tænke og tale om de dybe ting, plads til at lufte sin tvivl og ikke mindst plads til at forpligte sig til at vokse.

Mandegrupperne kører en fast aften hver uge kl. 18.30-22.30 – 15 gange over ca. 4 måneder. Vi starter og slutter med et helt døgns workshop – i alt 17 gange enten fra januar til maj eller september til december

I Mandegruppen kommer du til at opleve og opnå at have væsentligt mere energi – seksuelt og i resten af livet. En mere kraftfuld grounding i dig selv som mand – at hvile mere i dig selv. Både fysisk og mental udfordring – din smidighed og smertetærskel i både krop og sind stiger. At have et forum, hvor de Mænd du er sammen med både tager dig alvorligt – og sparker dig i røven når du har brug for det!

Du vil opleve mere sjov – det er både masser af alvor óg rimeligt underholdende. Du får meget mere fokus på meningen med, og retningen i DIT liv. Du vil opleve mere autencitet og ægte autoritet, i forhold til både kvinder og resten af verden – mere ægte, mindre facade. Du får mere integritet; Du bliver bedre til at prioritere det vigtige i dit liv, og rent faktisk nå det, du sætter dig for. Du bliver en mand der siger hvad han gør og gør hvad han siger.

Du vil opleve at holde længere i sengen (med eller uden imopens), adskille din egen udløsning og orgasme – Hvis du følger processen bliver du helt grundlæggende en markant bedre elsker og du vil opleve at sex kan være markant mere end 3 hug og et kraftigt nys.

Du får kontakt med alle dine ægte maskuline sider; Du bliver mere Konge, en stærkere Kriger, kreativ Troldmand og en markant bedre Elsker.

Se mere på Mandekursus.dk